Een kennisbank is een zelfbedieningsbibliotheek met informatie over een product, dienst, afdeling of onderwerp. Een kennisbank ontwikkelen vergroot daarom de productiviteit van de organisatie. De gegevens in de kennisbank komen overal vandaan. Doorgaans vullen bijdragers met kennis van de relevante onderwerpen de kennisbasis aan, en breiden deze uit. De inhoud kan variëren van het reilen en zeilen van een HR- of juridische afdeling tot een uitleg over hoe een product werkt. De kennisbank kan veelgestelde vragen, handleidingen, probleemoplossingsgidsen, runbooks en andere informatie bevatten die relevant zijn voor de medewerkers of bezoekers. Alle lagen van de organisatie krijgen toegang tot dezelfde informatie. Hierdoor zijn alle medewerkers op de hoogte van dezelfde protocollen en gegevens, en vergroot de samenwerking aanzienlijk. 

Kunstmatige intelligentie speelt een grote rol 

Veel kennisbanken zijn gestructureerd rond kunstmatige intelligentie die kan communiceren en reageren op gebruikersinvoer. Anderen zijn gewoon geïndexeerde encyclopedieën. Er bestaan ook machinaal leesbare kennisbanken die inhoud opslaan in een vorm die alleen voor de machine leesbaar zijn. Oplossingen zijn gebaseerd op wat ook wel automatisch deductief redeneren wordt genoemd. Wanneer een gebruiker een vraag invoert, helpt software een oplossing te verfijnen. Dit zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers met een paar drukken op de knop de juiste informatie vinden. Daarnaast geeft de kennisbank vaak ook suggesties, waardoor andere relevante informatie meteen zichtbaar is. 

We leven in een snelle wereld 

In de verbonden wereld van vandaag verwachten en eisen mensen gemakkelijke toegang tot nauwkeurige informatie. Ze willen onmiddellijk het antwoord dat ze nodig hebben. Om dat aan te bieden heb je een rijke, diepe kennisbasis nodig. Of het nu gaat om een website voor verenigingen, organisaties of instellingen. Iedereen gebruikt de kennisbank om verschillende redenen. En ze vinden elke dag meer toepassingen. De manier waarop je een kennisbank gebruikt, hangt natuurlijk af van wat de organisatie doet en wie zij bedient. Maar de kennisbank blijkt van onschatbare waarde te zijn voor teams binnen organisaties. Het maakt alles eenvoudiger te vinden, biedt medewerkers handvaten voor complexe zaken en ondersteunt bij het maken van ingewikkelde keuzes. 

De voordelen van een kennisbank Met een sterke kennisbasis en praktijk op het gebied van kennisbeheer, merk je dat de organisatie wendbaarder is en snellere service kan leveren. ke kunt ook de zelfbediening verbeteren, meer toegang geven tot meer artikelen en regelmatige updates aanbieden via dat kennisbeheersysteem. Documenten worden consistenter doordat alle medewerkers naar hetzelfde draaiboek of protocol zullen verwijzen. Alle afdelingen en lagen van de organisatie houden dezelfde handleiding aan die zij eenvoudig vinden in de kennisbank. Zo werkt iedereen nauw met elkaar samen, wat de algehele kwaliteit van de organisatie verbeterd.